Активите на руските милиардери -  включително техните мегаяхти - попаднаха под

...
Активите на руските милиардери -  включително техните мегаяхти - попаднаха под
Коментари Харесай

За руските олигарси яхтата означава сила и власт

Активите на съветските милиардери -  включително техните мегаяхти - попаднаха под строгите наказания, които огромна част от света наложи на Русия след нахлуването в Украйна. Много от най-богатите руснаци преместиха яхтите си тук-там, където не могат да бъдат иззети, като да вземем за пример Малдивите, които нямат контракт за екстрадиция със Съединени американски щати. 

Олигарсите и техните наследници трябваше да се простят и с частните си самолети, и с луксозните имоти в Европа. Но точно плавателните съдове на стойност стотици милиони долари приковаха вниманието на обществеността, тъй като

 

какво е един супербогаташ без своята суперяхта?

 

От частните лодки с дължина над 39 метра богаташите от Съединени американски щати имат почти 23%, а руснаците около 9%, се споделя в доклад на Super Yacht Times за 2021 година Притежаваните от руски олигарси яхти са със междинна дължина около 60 метра, което е повече от корабите, благосъстоятелност на граждани на Англия, Франция, Италия и Германия. Размерът и цената им показват къде в йерархията на най-богатите се намират предприемачите, свързани с руския политически хайлайф. 

За да бъде систематизиран като суперяхта, един кораб трябва да е с дължина минимум 24 метра. Мегаяхтите по формулировка са по-дълги от 64 метра. Веднъж качили се на борда, гостите не би трябвало да се тормозят за нищо - хапват храна, приготвена от най-хубавите готвачи, карат водни ски и изследват подводните хубости на отдалечени и мистериозни острови. Много от олигарсите изключиха радарите незабавно след въвеждането на глобите и много яхти сега пътуват в незнайна посока.

Една от първите жертви на глобите против Русия бе ``Аморе Веро`` - 85-метрова мегаяхта, обвързвана с олигарха и политик Игор Сечин, която се прави оценка на 120 млн. $. На борда ѝ е ситуиран плувен басейн, който при потребност се трансформира в хеликоптерна площадка. Според в.  " Уол Стрийт Джърнъл`` ``Аморе Веро`` е " благосъстоятелност на компания, чийто мажоритарен акционер е Игор Сечин ", макар че изданието не оповестява името на въпросната компания.

 

Сечин, прочут в родината си като  " Дарт Вейдър "  

 

и " най-страшният човек на Земята ", е основен изпълнителен шеф на петролния гигант ``Роснефт`` и някогашен вицепремиер. Известният довереник на Путин беше глобен както от Европейски Съюз, по този начин и от Съединени американски щати, а яхтата му беше иззета във Франция.

``Аморе Веро`` обаче не основава проблеми единствено на Сечин. Френска корабостроителница съобщи, че не знае на кого да прехвърли таксите за акостиране и поддръжка, насъбрани след задържането на лодката, тъй като не е обяснен статутът ѝ. Френските управляващи не знаят дали яхтата към този момент е на страната, или на двете компании, които преди това са отговаряли за нейната поддръжка.

Олигархът Алишер Усманов беше глобен от Европейски Съюз, Съединени американски щати, Англия и Швейцария. Неговата ``Дилбар`` е най-голямата моторна яхта в света по брутен тонаж. Дължината ѝ е 156 метра и тежи 15 917 тона. Корабът се е намирал от месеци на пристанище в Германия, само че управляващите отхвърлиха публично да са конфискували ``Дилбар``, въпреки че множество издания оповестиха, че Усманов е уволнил екипажа. 

Роденият в Узбекистан мастит бизнесмен е измежду най-върлите поддръжници на Путин. В изявление за " Форбс`` през 2010 година той споделя: 

 

``Гордея се, че познавам Путин

 

и фактът, че всички не го харесват, не е проблем на Путин``.

С дължина от 162 метра ``Еклипс`` на Роман Абрамович се славеше като най-голямата яхта в света до 2013 година, когато 179-метровата ``Азам``, владеене на президента на ОАЕ шейх Халифа бин Зайед Ал-Нахайян, я детронира. Абрамович беше глобен от Обединеното кралство при започване на март дружно с още шестима съветски богаташи. Смята се, че някогашният собственик на " Челси "  притежава пет суперяхти на обща стойност над 1 милиард $.

Сред удобствата на луксозната ``Еклипс`` са включително девет палуби, три хеликоптерни площадки и подводница за трима души. Говори се също, че яхтата има система за противоракетна защита и лазерно ориентирана светлинна система, която да възпира папараците да вършат фотоси. Данните от радарите демонстрират, че корабът е акостирал близо до Мармарис в Турция на 22 март.

Роман Абрамович има и яхтата ``Соларис``. Плавателният съд на стойност около 600 млн. долара е с дължина 140 метра и може да побере общо 36 души. Той акостира първо в Бодрум, a след това е бил засечен до плаж Яликавак в Югозападна Турция след напън върху лондонската компания, която ръководи круизното пристанище в Бодрум, да откаже услуги на ``Соларис``. 

 

Украински протестиращи също се пробваха да спрат акостирането

 

на яхтата. Членове на Optimist Sailing Team Ukraine се изправиха против гигантския съд в дребна лодка, скандирайки ``Не на войната в Украйна`` и развявайки знамето на страната. Те са част от младежки ветроходен тим, пристигнал в Турция малко преди началото на войната за годишно съревнование.

Яхтата ``Грейсфул``, за която се оповестява, че принадлежи на самия Владимир Путин, внимателно напуща Германия тъкмо преди инвазията в Украйна, написа " Инсайдър``. Тя е дълга 82 метра и разполага със салон, фитнес зала, спа център, библиотека и закрит басейн с дължина съвсем 15 метра, който служи за дансинг, когато се покрие. Все още остава незнаен притежателят на голямата яхта ``Шехерезада`` на тосканското пристанище " Марина ди Карара ". Цената на кораба е 700 млн. $ и се спекулира, че също е благосъстоятелност на Путин.

Суперяхтата " Лена " на олигарха Генадий Тимченко беше арестувана в пристанището на Санремо, Италия, на 5 март. Тимченко е притежател на частната капиталова група ``Волга Груп`` и акционер в Банката на Русия. Олигархът е глобен от Европейски Съюз поради дългогодишното си другарство с Путин, а яхтата му се прави оценка на към 50 милиона евро. Има сгъваеми тераси, както и голям първокласен апартамент, чиито порти се отварят към морето и наподобяват крила на чайка.

По това време на годината доста суперяхти нормално стартират да се насочат към известни европейски дестинации като пристанището за първокласни лодки ``Порт Еркюл`` в Монако или ``Марина Гранде`` на италианския остров Капри. Яхтите на руснаци, които не подлежат на наказания, обаче не получават топлото посрещане, с което са привикнали. В Монако например някои реализатори отхвърлят да правят работа по поддръжката на яхтите поради опасения, че заплащанията им може да бъдат иззети от Европейски Съюз.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР